Bibliotheek

Rijbewijs A

Rijbewijs A voor 'zware' motor, onbeperkt vermogen

Rijbewijs A1

Rijbewijs A1 voor 'lichte' motor, 125 cc en maximaal vermogen van 11 kilowatt (kW)

Rijbewijs A2

Rijbewijs A1 voor 'middelzware' motor, Maximaal vermogen van 35 kW

Rijbewijs AM

Rijbewijs voor bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets en brommobiel

Rijbewijs B

Om in een auto te rijden, heeft u rijbewijs B nodig. Met een rijbewijs B mag u maximaal 8 personen vervoeren, uzelf niet meegerekend. Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg.

Rijbewijs B+ (code 96)

Rijbewijs voor auto (B) met aanhanger. Met rijbewijs B+ (code 96) mag u met een auto: iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Rijbewijs BE

Rijbewijs voor auto (B) met aanhanger. Met een rijbewijs BE mag u: een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen); onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Rijbewijs C1: ‘lichte’ vrachtwagen

Vrachtwagens en campers tussen 3.500 kilo en 7.500 kilo maximummassa. U mag een aanhanger of oplegger tot 750 kilo aan uw vrachtwagen koppelen (toegestane maximummassa = lege gewicht + het laadvermogen).

Rijbewijs C1E: vrachtwagen (C1) met aanhanger

Voor chauffeurs van vrachtwagens en campers tussen 3.500 kilo en 7.500 kilo en aanhanger of oplegger zwaarder dan 750 kilo.

Rijbewijs C: vrachtwagen

Vrachtwagens met een gewicht (toegestane maximummassa) van meer dan 3.500 kilo. U mag een aanhanger of oplegger tot 750 kilo aan uw vrachtwagen koppelen (toegestane maximummassa = lege gewicht + het laadvermogen).

Rijbewijs CE: vrachtwagen (C) met aanhanger

Voor chauffeurs van vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kilo en aanhanger of oplegger zwaarder dan 750 kilo.

Rijbewijs D1: ‘kleine’ bus (vervoer van 8-16 personen)

Voor chauffeurs van kleinere bussen (meer dan 8 en maximaal 16 zitplaatsen, buiten de bestuurder). Een D1-bus mag maximaal 8 meter lang zijn. Aanhanger tot 750 kilo (toegestane maximummassa = lege gewicht + het laadvermogen).

Rijbewijs D1E: 'kleine' bus (D1E) met aanhanger

Voor chauffeurs van kleinere bussen (meer dan 8 en maximaal 16 zitplaatsen, buiten de bestuurder). Een D1-bus mag maximaal 8 meter lang zijn. Aanhanger met maximummassa zwaarder dan 750 kilo.

Rijbewijs D: bus (meer dan 8 personen)

Voor chauffeurs van bussen met meer dan 8 zitplaatsen (de bestuurder niet meegerekend). Aanhanger tot 750 kilo (toegestane maximummassa = lege gewicht + het laadvermogen).

Rijbewijs DE: voor bus (D) met aanhanger

Voor chauffeurs van bussen met meer dan 8 zitplaatsen (de bestuurder niet meegerekend). Aanhanger met maximummassa zwaarder dan 750 kilo.

Rijbewijs T: trekker

Motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS), niet harder dan 25 of 45 kilometer per uur. Voor veel van deze voertuigen heeft u een T-rijbewijs nodig. Denk bijvoorbeeld aan: wegtreintjes, voertuigen die werkzaamheden op de weg uitvoeren, zoals een bezemwagen, vorkheftruck, SRV-wagens.