Veel gestelde vragen...

...door de cursist

Welke apparatuur en internet browser heb ik nodig om cursussen te volgen?

U kunt Lerenophetweb cursussen volgen via een pc, laptop, tablet of mobiel. Gebruik hiervoor een uptodate webbrowser zoals Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge of Safari.

Zie ook onze HELP-pagina.

Nieuw wachtwoord opgevraagd en ik ontvang geen mail?

Misschien zit de mail in uw spamfolder, of junkbox. Controleer deze folders of mappen en zoek op 'lerenophetweb'.

Zie ook onze HELP-pagina.

Veiligheid: is inloggen met twee-staps-verificatie mogelijk?

Ja, dat is mogelijk. U kunt twee-staps-verificatie of multi-factor-authentication instellen, u gebruikt hiervoor een Authenticator-app op uw mobiele telefoon.

Zie ook onze HELP-pagina.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Hoe krijg ik een nieuw wachtwoord?

Ga naar de inlog-pagina en klik op Nieuw Wachtwoord. U krijgt een mail toegestuurd met daarin een link om een nieuw wachtwoord op te vragen.

Zie ook onze HELP-pagina.

Nieuw wachtwoord: link in de mail werkt niet, wat nu?

Situatie: u heeft een nieuw wachtwoord opgevraagd en als u op de link in het mailbericht klikt, krijgt u geen internetpagina met bovenin het scherm uw nieuwe wachtwoord.

Oplossing: kopieer de link van het mailbericht en plak deze direct in de adresbalk van de internetpagina.

Zie ook onze HELP-pagina.

Hoe zie ik welke cursussen ik nog moet doen?

Log in op uw online account, na inloggen ziet u de cursussen op uw homepage staan.

Heeft uw cursus een slotje, dan betekent het dat u deze cursus nog niet gestart bent. Klik op de cursus om deze te activeren en te starten.

Let op: u moet een cursuslicentie binnen 90 dagen activeren, anders verdwijnt deze weer van uw homepagina.

Na activeren kunt u de cursus afronden binnen de looptijd van de cursus (maximaal een jaar).

Zie ook onze HELP-pagina.

Kan ik mijn cursusagenda koppelen aan mijn Outlook of Gmail agenda?

Ja, dat kan. U kunt de agenda koppelen aan uw Outlook, Gmail, Google of Apple agenda. Dan staan activiteiten en deadlines ook in uw dagelijkse agenda vermeld.

Zie ook onze HELP-pagina.

Hoe kan ik een cursus afronden?

Voor het afronden van een online cursus moet u aangeven dat u elke pagina bekeken heeft, door deze 'af te vinken'.

Heeft de cursus een toets of opdrachten, dan moet u de vragen uiteraard ook beantwoorden voordat u kunt afronden.

Afhankelijk van de cursus heeft u de mogelijkheid om een herkansing te doen.

Zie ook onze HELP-pagina.

Waar vind ik mijn certificaten?

Uw certificaten vindt u in uw Portfolio. Na inloggen klikt u op uw naam in de bovenbalk. Vervolgens opent uw profiel en verschijnt direct uw Portfolio met uw behaalde certificaten.

Zie ook onze HELP-pagina.

...door de manager

Wordt de Academy aangeboden inclusief cursusmateriaal?

De Academy wordt geleverd zonder cursussen. U kunt cursussen wel zelf toevoegen. Hierbij heeft u de keuze uit Eigen Beheer of Lerenophetweb. Via Eigen Beheer kunt u interne (eigen) of externe (van anderen) cursussen toevoegen. Via Lerenophetweb kunt u online cursussen toevoegen uit de e-learningbibliotheken van Lerenophetweb.

Hoe kan ik eigen opleidingen toevoegen aan de Academy?

Via de Competentiematrix geeft u aan welke opleidingen bij de functie (van de medewerker) horen. Vervolgens heeft u de keuze Eigen Beheer of Lerenophetweb. Via Eigen Beheer voegt u eigen opleidingen toe.

Welke e-learning cursussen kan ik direct al toevoegen aan de Academy?

Lerenophetweb heeft bibliotheken met cursussen samengesteld. Bibliotheken van Lerenophetweb zijn:

  • VCA
  • BHV
  • Toolboxen
  • Algemeen
Uit deze bibliotheken kiest u de cursussen voor uw medewerkers. Om medewerkers toegang te geven tot online cursussen heeft u tokens nodig, deze bestelt u via Lerenophetweb.

Kan ik zelf online cursussen maken?

Met een Lerenophetweb Publisher kunt u zelf (e-learning/blended) cursussen maken. De Lerenophetweb Publisher is beschikbaar in een Academy Premium-abonnement.

Heeft u zelf geen tijd om eigen cursussen te maken? Dan kunt u een eigen auteur inschakelen, of Lerenophetweb of één van onze partners inschakelen. Zij maken uw cursusmateriaal dan in de Publisher op uw Academy Premium-leeromgeving.

Kan Lerenophetweb maatwerk cursussen voor ons maken?

Lerenophetweb biedt via de Bibliotheek kant-en-klare e-learning cursussen aan, die u direct kunt toevoegen aan uw Academy. Voor het gebruik van cursussen in deze bibliotheken heeft u tokens nodig, deze bestelt u via uw Academy. Staat uw cursus er niet bij, of wilt u een specifieke cursus over eigen werkwijze of procedures? Lerenophetweb biedt u de mogelijkheid om cursussen op maat te laten maken.

U stuurt uw cursusmateriaal (bv. Word-document of Powerpoint, video, etc.) naar Lerenophetweb Services. Zij zetten dit om naar een interactieve online cursus, desgewenst inclusief online opdrachten en/of toets. We maken een inschatting van de redactie-werkzaamheden en sturen u hiervoor een offerte. Na uw akkoord gaan we aan de slag.

Hoe regel ik dat medewerkers voldoen aan hun kwalificaties?

Hiervoor heeft Lerenophetweb de Competentiematrix ontwikkeld. In de Competentiematrix legt u de kwalificaties voor elke functie in de organisatie vast.

U wilt bijvoorbeeld dat medewerkers altijd beschikken over een geldig VCA, BHV, of NEN3140-certificaat, of dat medewerkers elk jaar een vast aantal toolboxen volgen.

U richt dit eenmalig in voor uw organisatie in de Competentiematrix en kunt de geldigheid van certificaten periodiek checken en updaten aan de hand van actuele ontwikkelingen of wijzigingen in wetgeving.

Ik wil voorbereid zijn op een (VCA) audit, hoe krijg ik inzicht in de kwalificaties van mijn medewerkers?

In het Dashboard (beschikbaar vanaf Academy Pro) kunt u actuele overzichten opvragen voor de hele organisatie en per afdeling en vervolgens kunt u inzoomen op een cursuscategorie, op een specifieke cursus of functie.

In kleur (groen-oranje-rood) en met cijfers (percentage) wordt getoond welk deel van de medewerkers beschikt over een geldig certificaat.

Ziet u rode of oranje balken verschijnen, dan kunt u verder inzoomen om te zien welke medewerkers niet beschikken over een geldig certificaat. Vervolgens kunt u tijdig actie ondernemen om hen (of via hun teamleider) aan te sporen om certificaten te behalen. Op deze wijze kunt u zich goed voorbereiden op de audit.

Tijdens de audit kunt u de actuele gegevens tonen en bespreken met de auditor. Via het Dashboard kunt u verschillende overzichten opvragen.

Welke informatie krijg ik als Manager?

Als Manager heeft u toegang tot uw Afdeling met medewerkers. U kunt medewerkers toevoegen/verwijderen en functies bij een medewerker toevoegen/verwijderen.

Vervolgens kunt u zien of de medewerker voldoende gekwalificeerd is. In het cursusoverzicht ziet u of de medewerker alle certificaten heeft behaald die hij (of zij) nodig heeft voor de functie. Aan de hand van het verkeerslicht (groen-oranje-rood) kunt u zien of certificaten van een medewerker nog geldig zijn. U kunt medewerkers aanspreken op het niet tijdig behalen van de certificaten of complimenteren als alle certificaten op orde zijn.

Deze informatie kunt u ook gebruiken in uw jaargesprek met de medewerker. Dan kunt u inhoudelijk met de medewerker het gesprek aan gaan over de benodigde kwalificaties en of een medewerker nog wil doorgroeien naar een andere functie.

Wat moet ik doen als Manager?

Dat hangt ervan af hoe u het georganiseerd heeft. Stel u heeft alle opleidingen als e-learning en u heeft de Competentiematrix goed ingericht, dan redt de medewerker zich zelf wel. De medewerker krijgt automatisch toegang tot de online cursussen en kan deze zelf volgen en afronden.

Het voordeel van online cursussen is ook dat op het moment van behalen van een certificaat ook alle informatie ge-update is, inclusief de Dashboard-overzichten.

Heeft u daarnaast ook klassikale of externe opleidingen, dan kunt u deze inplannen. Vervolgens kunt u deze voor de medewerker afronden, zodra hij het certificaat behaald heeft.

Om uw Dashboard informatie uptodate te houden, is het wel belangrijk dat u de certificaat-data elke keer zo spoedig mogelijk bijwerkt.

Kan ik ook medewerkers ook begeleiden bij incidentele cursussen?

Ja, dat kan. Via de Competentiematrix regelt u de kwalificaties die medewerkers nodig hebben voor hun functie.

Daarnaast biedt de Academy leeromgeving ook één of meerdere Classrooms. Hier kunt u medewerkers toegang geven tot incidentele cursussen. Bijvoorbeeld cursussen voor een inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers, of cursussen voor de introductie van nieuwe software. Dit zijn eenmalige cursussen, waarvoor men niet op herhaling hoeft.

Via de Classroom kunt u medewerkers toegang geven en de voortgang volgen.

Kan ik medewerkers onbeperkt toegang geven tot cursussen?

Ja, dat kan. U kunt de Academy leeromgeving uitbreiden met Seats, daarmee heeft u ook toegang tot de bibliotheken met cursussen van Lerenophetweb.

Deze bibliotheken omvatten online cursussen op het gebied van VCA, BHV en toolboxen met veiligheidsonderwerpen.

U kunt deze bibliotheken ook uitbreiden met eigen cursussen, zodat u medewerkers ook toegang kunt geven tot cursussen, instructies over uw eigen organisatie en werkwijze.